– Г-жо Каназирева, неотлъчно сте до Бойко Борисов при посещенията му

...
– Г-жо Каназирева, неотлъчно сте до Бойко Борисов при посещенията му
Коментари Харесай

Дани Каназирева разкри защо е непрекъснато до Бойко Борисов: Той сам ме кани

– Г-жо Каназирева, неразделно сте до Бойко Борисов при визитите му в Пловдив и региона. Вие ли ще сте претендентът на ГЕРБ за кмет на Пловдив? 

– Присъствам на тези срещи  в персонално качество по покана на Борисов, а не като партиен деятел. Винаги съм считала, че не партийното участие и не даден пост прави един човек сполучлив. Напротив, всеки със своите самостоятелни качества изпълва със наличие избрана позиция. Като регионален шеф трансфорах тази администрация в работеща и хората схванаха, че има такава институция, която да обръща внимание на всеки проблем, който те слагат. С Бойко Борисов като министър председател работих в една от най-тежката и спешна обстановка на COVID пандемията, като паралелно с използването на ограниченията придвижихме доста планове за района, които бяха оставени да чакат. Може би съм потвърдила, че работя активно и съответно, при това – в спешни моменти, и това е повода Борисов да ме кани да участвам на сходни визити. Кандидат на ГЕРБ обаче надали мога да бъда, сподели тя пред „ Марица “.

– Често ви винят, че като общински консултант от „ Съюз за Пловдив “ критикувахте политиката на ГЕРБ в града и кмета Иван Тотев, а след това станахте регионален шеф и народен представител по волята на водача на партията Бойко Борисов. Не смятате ли, че в това има надълбоко несъгласие?  

– В годините обратно и като водач на „ Съюз за Пловдив “, и като общински съветник съм изпълнила със наличие тези функционалности и неведнъж съм побеждавала на местни избори национални партии. Водих борба с модела на ръководство в Общината. А присъединяване ми като регионален шеф и народен представител бе по персоналната покана на Бойко Борисов и не мисля, че в това има нещо непристойно или непочтено.

– Не ви ли липсва дейната политика през днешния ден? 

– Със сигурност не ми липсва Народното събрание. Вместо да сплотява и да залага значимите политики посредством правене на положителни закони, Народното събрание е изпълнено с отрицателна сила, безсмислена борба и махленско равнище на дебата. Още през юни взех за себе си решение, че повече не желая да бъда част от Народно заседание, най-малко на този стадий. Иначе и за минута не съм серпантина с активната политика, както на локално и районно, по този начин и на национално равнище. Имам своите позиции, не съм преставала да работя със своята група „ Съюз за Пловдив “ в Общинския съвет, настрана всекидневно контактувам и с сътрудници, с много граждани от Пловдив и района.

– До локалните избори има една година, само че партиите към този момент се засилват, започвайки подготовка. Трудно може да се повярва, че ще останете отвън предизборната акция. В последна сметка накъде поемате – със „ Съюз за Пловдив “ или с ГЕРБ?

– Аз съм основала „ Съюз за Пловдив “. Със „ Съюз за „ Пловдив “ и моите сътрудници сме минали през доста тежки борби. Години наред сме били най-активната съпротива на локалната власт в Пловдив, така че „ Съюз за Пловдив “ е част от мен и аз постоянно ще бъда част от „ Съюз за Пловдив “. Във времето съм имала доста другари и сътрудници в ГЕРБ, с които и в този момент се чуваме, в това число на национално равнище, изключително с някогашните министри, измежду които има доста готови и скъпи хора и с които работихме, когато бях областен управител. И измежду другите политически сили имам значително познати и другари. Посоката, в която не преставам, е локалната, районната власт, заложена като съществена тематика и на моята докторска дисертация, защото винаги съм смятала, че тя е най-близко до хората и съответно е най-важната, с цел да се усещат удобно в своята община, квартал или улица. Това е моята идеология, която постоянно съм изповядвала наред с това, че постоянно съм била работещ, деен, десен, демократично надъхан човек, проевропейски и про НАТО, и от първия момент в политиката съм отстоявала  тези позиции.

– Ще се кандидатирате ли за кмет или общински консултант?

– Това е решение, което следва да взема, само че каквото и да е то, както аз, по този начин и сътрудниците ми от „ Съюз за Пловдив “, ние изрично ще участваме в идните локални избори. Наблюдавайки обаче политическата обстановка на национално и на локално равнище, силно се надявам, че задълбочилата се конфронтация ще стартира да затихва, тъй като се отразява отрицателно върху качеството на живот на хората. Ако омразата се трансформира в единствен метод за водене на предизборна акция, има голям риск градът ни да попадне в ръцете на популистки политически сили и нездрави ползи. В целия този безпорядък и борба се стартират хрумвания, които по никакъв метод няма да стартират да вземат решение проблемите на жителите и бизнеса. Според мен локалните избори ще бъдат доста тежки предвид на това, че всички ние сме изморени от това напрежение и неспиращи избори на национално равнище. В такава мътна вода популистки незрели, нереални визии могат да обрекат Пловдив на четири години безучастие.

– Вие бяхте депутат в три Народното събрание, въпреки и с доста къси мандати. Как ви наподобява в профил 48-ото Народно събрание?

– 48-ото Народно заседание е същото, каквито бяха и предходните три провалени Народното събрание. Ставаме още веднъж очевидци на борба, ненавист и внушения, само че въпреки всичко, наблюдавайки в профил, уповавам се трендът на омразата и обидите да се обърне и въпреки всичко на този парламент да се съобщи някаква доза смисъл. Искам да обърна внимание, което означи и Борисов, че 10 години ние живеехме в страна, в която акцентът беше министър председателят. Той беше мощната фигура, той решаваше, по тази причина някои споделяха, че сме премиерска република. Три години към този момент със свръхвласт е облечен президентът – действайки посредством служебното държавно управление, той концентрира голяма власт, което не е потребно за страната. Време е най-сетне да бъдем парламентарна република, както е планувано по конституция. Надявам се този парламент да вземе водеща роля и да взема съдържателни и смислени решения в интерес на нацията.

– Каква е вашата прогноза за съставяне на правителство? 

– Ситуацията е тежка, тъй като доста от партиите, изключително по този начин наречените нови, нямат никаква идеология. Не може да свеждаш политиката единствено до „ анти “. Идеологията може да бъде проевропейска, евроатлантическа, дясна или по-лява, по-социална, само че когато залагаш единствено на тезата „ Да свалим ГЕРБ “, няма по какъв начин да разчиташ на устойчиво ръководство. На изборите болшинството гласоподава за Европа, НАТО, център-дясно и най-нормалното е вижданията на множеството гласоподаватели да се облекат в едно работещо държавно управление – на Демократична България, Продължаваме промяната и ГЕРБ с над 140 депутати. Надявам се на повече разсъдък, национална отговорност и държавническо държание.

– Как оценявате управлението на Пловдив?

– Този мандат е извънредно комплициран, изпълнен с политически интриги и опълчване. Няма по какъв начин това да не докара до доста неточности и липса на решения, а оттова и до неефективност за града ни. Хората най-вече усещат изгодите от локалната власт, в случай че управническият екип  е формиран от  подготвени, дейни, енергични, можещи специалисти. Сигурна съм, че мандатът на кмета Димитров можеше да протече по-успешно и по-смислено, ако я нямаше борбата и коронавирус рецесията. Аз и групата на “Съюз за Пловдив ” сме помагали постоянно, най-много в опитите да подобрим работната среда. През целия мандат бяхме коректив и  се опитвахме да потушаваме свадите. В Общински съвет не подкрепяхме покорно всяко предложение, а и като регионален управител върнах много спорни решения на Общината. Разбира се, почитам Здравко Димитров, знам, че не му е елементарно, само че управлението на Общината е доста надалеч от моите показа за интензивност, темпове на работа, цели, решения и посока на развиване на града.

– Дванадесет години сте в политиката. На какво ви научи тя и с какво е разочаровала?

– Разочаровало ме политическото двуличие, неналичието на уместност и на мъжко държание – когато кажеш нещо, да го свършиш. Разочарова ме до някаква степен, че приказваме за мажоритарност, за персони, само че като общество не изведохме тези правила в локалната политика. Личният избор и поддръжката за „ Съюз за Пловдив “ ми е носело задоволство, че част от обществото разпознава и дава тежест точно на персонални качества. Политиката ме научи на повече самообладание и приемливост. Разбрах, че омразата и борбата не водят до нищо позитивно и че макар разликите политическите сили би трябвало да умеят да загърбват егото си в името на страната или общината и да работят дружно. Иначе в противоположен случай ставаме очевидци на низ от избори и загуба на ценно време. Научи ме на взаимни отстъпки, тъй като от време на време човек би трябвало да направи крачка обратно, с цел да направи след това две напред в името на задачите си.

– С какво се занимавате извън политиката?

– В последните три години нямах и 24 часа отмора, а като регионален шеф – нито събота, нито неделя. В Народното събрание работата също беше натоварваща, а и пътувах всеки ден от София до Пловдив и бях изоставила на назад във времето всички останали задължения. Освен че непрестанно върша срещи и работя с групата на „ Съюз за Пловдив “, в този момент имам повече време за сина ми, който порасна покрай всичко това. Догодина завършва ЕГ „ Иван Вазов “ и към този момент се подготвяме за кандидатстудентските изпити за доста тежка и сериозна компетентност – медицина. Имам задължения и като юрист, тъй че не съм останала ни минимум да бактисвам.

ВИЗИТКА

Дани Каназирева е  завършила  „ Право ” в ПУ “Паисий  Хилендарски ”. Адвокат и  доктор  по Конституционно право, с дисертация на тематика „ Местната власт в изискванията на участие на България в Европейския съюз “.  Специализирала “Британско право и право на Европейския съюз ” в Кеймбридж,  а през 2014 година –  в Съединени американски щати по стратегия „ Младите водачи на България “. Основател и водач на „ Съюз за Пловдив “, която партия представляваше в Общинския съвет като ръководител на групата до есента 2019 г.  През ноември 2019 година е назначена за шеф на Пловдивска област в кабинета „ Борисов-3 “ и подава оставка след парламентарните избори през април 2021 г.  Депутат от гражданска квота на ГЕРБ в 45-ото, 46-ото и 47-мото Народно заседание.
Източник: 7dnibulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР